چگونه لپ تاپ بخریم
پاسخ به سوالات متداول شما
سؤالات شما در خصوص نگهداری و خرید لپ تاپ در این بخش پاسخ داده خواهد شد

اول صداقت

تلیا سرویس

ما خود را در کنار و مشاور مشتریان می‌دانیم، در مورد همه چیز حقیقت را به شما خواهیم گفت حتی اگر برخی همکاران دروغ را ترجیح بدهند و منافع کوتاه مدتی از این راه کسب کنند

پس هنگام مراکز نمایندگی‌ كشور تماس با ما آماده شنیدن حقایق باشید،نه تعریف و تمجید بی جا از هر چیز

با مراجعه به یک مرکز معتبر و دریافت خدمات مورد اعتماد بسیاری از مشکلات بعدی قابل جلوگیری هستند اطلاعات بیشتر >>

دریافت بهترین اطلاعات

دریافت اطلاعات در مورد لپ تاپ‌های با کارایی بالا که به دلایل مختلف قیمت آنها بهینه شده است و در واقع افت قیمت داشته‌اند به شما کمک می‌کند تا بهترین تصیم را در خصوص به روز رسانی سیستم خود بگیرید، این اخبار را از ما دریافت کنید

تفاوت گارانتی لپ تاپ و وارانتی لپ تاپ چیست؟

بطور کلی وارانتی و گارانتی قول و قراردادی است که بین خریدار و فروشنده یک کالا یا خدمات برقرار می گردد تا خریدار از نحوه عملکرد جنس و یا سرویس خریداری شده در طول یک دوره زمانی مطمئن شود.

و اما گارانتی به کلیت خرید جنس یا پول مبادله شده بر میگردد مثلا کسی که ضمانت پرداخت وام شخص دیگری را میکند آنرا گارانتی میکند، و یا مثلا در ایران برخی از هارد دیسک های ارائه شده دارای گارانتی تعویض هستند یعنی در صورت خرابی هارد لپ تاپ تعویض می شود و یا در برخی کشورها گارانتی لپ تاپ برای دوره ای گارانتی تعویض است یعنی در صورت بروز خرابی لپ تاپ از مصرف کننده تحویل گرفته شده و بجای آن لپ تاپ دیگری به کاربر داده می شود. بد نیست بدانید چنانچه لپ تاپ خرابی قابل رفعی داشته باشد، پس از آن بصورت رفیربیشد در بازار عرضه می شوند، البته این یکی از حالت های جنس ریفربیشد است.

در مقابل تعریف ارائه شده برای گارانتی، وارانتی تعهدی است که فروشنده کالا یا خدمات برای ارائه نوعی سرویس میکند، مثلا فروشنده تعهد میکند در صورتیکه لپ تاپ خراب شود آنرا تعمیر کند، پس در این حالت تعمیرات لپ تاپ خراب شده جزو گارانتی تولید کننده یا فروشنده یا مرکز گارانتی قرار می گیرد و عمده تفاوت آن با  گارانتی در تعویض یا باز پسدهی کالا است. بنابراین گاهی از  ورانتی بعنوان خدمات پس از فروش نیز یاد میشود و گاهی نیز وارانتی صرفا تضمین ارائه خدمات در ازای بخشی یا تمام حق الزحمه است.

و اما در ایران مسأله گارانتی، با سایر کشورهای قدری فرق دارد، اولا تولید کنندگان لپ تاپ معمولا در ایران نمایندگی رسمی ندارند، مگر موارد بسیار معدود، نشانه ی نمایندگی رسمی آن است که در سایت اصلی در کنار سایر کشورها نام کشور ایران نیز آمده باشد و لینک آن به سایت نمایندگی ایران وصل باشد.  بنابراین در ایران هر فروشنده ی عمده ای با یکی از مراکز ارائه کننده گارانتی لپ تاپ توافق کرده و برچسبهای گارانتی را روی لپ تاپ های خود می چسباند، بنابراین شرایط هر گارانتی به شرکت یا موسسه گارانتی کننده بر میگردد. گاهی این شرکت ها خدمات خوبی ارائه می کنند و اغلب از زیر بار مسئولیت خود به نحوی شانه خالی میکنند و تقریبا تمام شرکتهای گارانتی کننده چنانچه از زمان گارنتی محصول گذشته باشد، هزینه های بسیار بالایی را برای ارائه خدمات از مصرف کننده مطالبه میکنند.

بطور کلی میتوان نتیجه گرفت که  اولا گارانتی  با توجه به تعریف ارائه شده در شرایط گارانتی معنا پیدا میکند، دوما بسیار به شرکت یا موسسه گارانتی کننده بستگی پیدا میکند.

برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با  کارشناسان تلیا سرویس در بخش تعمیرات تماس بگیرید.

امیدوارم مطلب فوق برای کاربران و همکاران محترم مفید باشد.
توسط وحید پارسی
کارشناس
ارشد بخش تعمیرات
تلیا سرویس

نقل مطلب با ذکر منبع و لینک بلا مانع و تنها در این صورت شایسته شأن شما است